Izvještaj iz JRR-a 08.04.2020.g.

Jedinstveni registar računa: broj aktivnih žiro računa poslovnih subjekata u RS je 87240, broj blokiranih žiro računa poslovnih subjekata u RS je 45317 i broj ugašenih žiro računa poslovnih subjekata u RS je 67629.

Registracija

  Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je danas Agenciju za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u Banjaluci gdje je održao sastanak sa direktoricom Jelenom Ćetković.Na sastanku se razgovaralo o realizaciji aktivnosti koje se odnose na stvaranje mogućnosti za registraciju poslovnih subjekata elektronskim putem (online). „Proveli smo opsežnu reformu registarcije poslovnih subjekata i uveli jednošalterski sistem u APIF-u, te jedinstven informacioni sistem koji smanjuje vrijeme, troškove i procedure za registraciju privrednih subjekata. Sada smo u drugoj fazi reforme koja podrazumjeva stvaranje mogućnosti za registraciju poslovnih subjekata elektronskim putem", istakao je ministar Petričević i naglasio da su stvorene zakonodavne pretpostavke za realizaciju ove faze reforme, jer su u nacrtu usvojene izmjene zakona.

„Formiran je jedinstven i transparentan registar privrednih subjekata koji omogućava da se postojeće baze podataka međusobno uvezuju i pružaju više i tačnije informacije, kako privrednicima tako i državi", rekla je direktorica Jelena Ćetković, te istakla da  je taj registar omogućio da APIF postane dio evropskih privrednih registara, što  omogućava i dalje razvijanje i  razmjenu informacija.  

Sagovornici su se usaglasili da značaj ovog projekta nije samo u unapređenju poslovanja, već i u podršci i promociji, uvođenja elektronskih servisa u svakodnevne aktivnosti kao bržeg i transparentnijeg načina poslovanja.

OnlinePodrška