Izvještaj iz JRR-a 23.10.2020.g.

Jedinstveni registar računa: broj aktivnih žiro računa poslovnih subjekata u RS je 87516, broj blokiranih žiro računa poslovnih subjekata u RS je 45700 i broj ugašenih žiro računa poslovnih subjekata u RS je 72456.

Registracija

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu je održana  dvodnevna radionica “Regionalni portal privrednih registara” na kojoj su pored Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge učestvovali predstavnici iz registarskih institucija Srbije,  Albanije, Federacije BiH , Makedonije, Rumunije, Slovenije i Hrvatske.

Radionicu je otvorio Frenklin Stivs (Franklin Steves), viši savjetnik EBRD-a, iz Londona, koji je ukazao da ovim projektom EBRD pruža snažnu podršku regionalnom povezivanju i prekograničnoj saradnji. Pomoćnik ministra privrede u Vladi Srbije  Dušan Vučković istakao je važnost povezivanja i međusobne saradnje između registarskih institucija u regionu, dok je Marija Boškovska-Jankovski, direktorka makedonskog Centralnog registra izrazila zadovoljstvo zbog toga što je, poslije višemjesečne plodne saradnje, uspostavljen zajednički portal koji će doprinijeti unaprjeđenju poslovne klime u zemljama regiona.

Zvonko Obradović, direktor srpske Agencije za privredne registre, naglasio je da registarski organi koji vode dragocjene baze podataka tek međusobnim povezivanjem mogu da pruže dodatnu vrijednost za privrednike i ostale korisnike kojima će, u budućem periodu, biti ponuđeni novi servisi i usluge sa podacima i iz drugih nacionalnih registara, kako se oni budu priključivali na portal.

Učesnicima radionice predstavljena je demo verzija Regionalnog portala, dok će već početkom iduće godine privrednicima regiona biti dostupni kombinovani servisi i usluge sa uporednim poslovnim podacima i informacijama o registrovanim vlasnicima, kompanijama i njihovim finansijskim pokazateljima, sa mikro i makro izveštajima i analizama koje obuhvataju podatke i grafičke prikaze za vremenski period od 3 godine. Svi servisi i usluge biće dostupni na tri jezika (engleski, makedonski i srpski), uz naručivanje i plaćanje usluga i servisa on-lajn.    

 

Aktuelno

OnlinePodrška