Извјештај из ЈРР-a 23.10.2020.

Јединствени регистар рачуна: број активних жиро рачуна пословних субјеката у РС је 87516, број блокираних жиро рачуна пословних субјеката у РС је 45700 угашених жиро рачуна пословних субјеката у РС је 72456.

Регистрација

 

АПИФ БиХ-РС објавио податке о компанијама на Регионалном порталу привредних регистара југоисточне Европе – BIFIDEX, Бања Лука, 5. Мај 2020
 
Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге Бања Лука (АПИФ) данас је и де факто приступила Регионалном порталу привредних регистара Југоисточне Европе (BIFIDEX) објављивањем ажурних пословних информација.
 
Приступањем Регионалном порталу (BIFIDEX), АПИФ првенствено жели представити привреду Републике Српске региону и омогућити размену информација која ће отворити канале за остваривање партнерстава између привредних субјеката. Као регистарска инситуција, АПИФ је одговоран за статусне и податке из финансијских извештаја око 60.000 регистрованих привредних субјеката у Републици Српској.
 
Регионални Портал BIFIDEX тренутно повезује званичне регистре Србије, Северне Македоније и Албаније. Од када су АПИФ и Пореска управа Црне Горе (ЦПРС – Централни регистар привредних субјеката) потписали приступни споразум у јулу 2019.године, бројне припремне активности су спроведене како би се омогућило подизање регистарских података АПИФ-а на BIFIDEX.
 
Директорица АПИФ, госпођа Јелена Ћетковић, изразила је своју захвалност донаторима: ЕБРД и УК ГГФ као и Министарству за научни и технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Владе Републике Српске на подршци у реализацији Пројекта.
 
Директор Агенције за привредне регистре Републике Србије (АПР), који је тренутно председник управног одбора регионалног портала, господин Милан Лучић данас је поздравио повезивање регистарских података Босне и Херцговине – Републике Српске са порталом и потврдио да су сада на BIFIDEX-у доступни подаци четири регистарске институције из региона Западног Балканa: Србије, Северне Македоније, Албаније и Босне и Херцеговине – Републике Српске.
 
Успостављање и развој Регионалног Портала BIFIDEX подржала је Европска Банка за обнову и развој (ЕБРД) од 2017.године. Овој иницијативи се од 2019.године придружио и Фонд за Добро Управљање Уједињеног Краљевства (УК ГГФ) који финансијски подржава прикључивање Порталу свих регистарских јурисдикција Западног Балкана.
 
Регионални Портал садржи податке око 1,5 милиона регистрованих привредних субјеката и правних лица од којих је око 750 хиљада активних док су остали неактивни или обрисани, што је веома значајна информација са становишта транспаретности и доступности историјских података о компанијама.
 
Регионални Портал BIFIDEX  је дигитална платформа која представља јединствену тачку приступа званичним и ажурним подацима о регистрованим привредним субјектима. Очекујемо да све регистарске институције Западног Балкана буду технички интегрисане на Порталу током 2020, нудећи широки опсег пословних информација и услуга којима се подржава прекогранична трговина и пословање и унапређење инвестиционе климе у региону Западног Балкана.
 

Актуелно

ОнлинеПодршка