Извјештај из ЈРР-a 18.09.2019.

Јединствени регистар рачуна: број активних жиро рачуна пословних субјеката у РС је 85801, број блокираних жиро рачуна пословних субјеката у РС је 44886 bрој угашених жиро рачуна пословних субјеката у РС је 64170.

Регистрација

  Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас Агенцију за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) у Бањалуци гдје је одржао састанак са директорицом Јеленом Ћетковић.На састанку се разговарало о реализацији активности које се односе на стварање могућности за регистрацију пословних субјеката електронским путем (online). „Провели смо опсежну реформу регистарције пословних субјеката и увели једношалтерски систем у АПИФ-у, те јединствен информациони систем који смањује вријеме, трошкове и процедуре за регистрацију привредних субјеката. Сада смо у другој фази реформе која подразумјева стварање могућности за регистрацију пословних субјеката електронским путем", истакао је министар Петричевић и нагласио да су створене законодавне претпоставке за реализацију ове фазе реформе, јер су у нацрту усвојене измјене закона.

 

„Формиран је јединствен и транспарентан регистар привредних субјеката који омогућава да се постојеће базе података међусобно увезују и пружају више и тачније информације, како привредницима тако и држави", рекла је директорица Јелена Ћетковић, те истакла да  је тај регистар омогућио да АПИФ постане дио европских привредних регистара, што  омогућава и даље развијање и  размјену информација.  

Саговорници су се усагласили да значај овог пројекта није само у унапређењу пословања, већ и у подршци и промоцији, увођења електронских сервиса у свакодневне активности као бржег и транспарентнијег начина пословања.

Актуелно

ОнлинеПодршка