Извјештај из ЈРР-a 09.07.2020.

Јединствени регистар рачуна: број активних жиро рачуна пословних субјеката у РС је 88031, број блокираних жиро рачуна пословних субјеката у РС је 45178 угашених жиро рачуна пословних субјеката у РС је 69240.

Регистрација

Директори Агенције за привредне регистре Србије Звонко Обрадовићи Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске Јелена Ћетковић  потписали су Меморандум о разумијевању и сарадњи са намјером да олакшају прекограничну привредну активност повећањем транспарентности и унапрјеђењем приступа ажурним и поузданим подацима о привредним субјектима.

,,Дугогодишња сарадња двије агенције је данас и формално стављена на папир потписивањем Меморандума, а у циљу пружања што квалитетнијих услуга нашој привреди", изјавила је директорица  Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске Јелена Ћетковић.

Потписивању Меморандума претходио је састанак са Министром  за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем на коме је разговарано о могућностима за сарадњу и о активностима које се воде на формирању Регионалног портала привредних регистара као новог сервиса привредним субјектима у региону. Састанку је присуствовао и помоћник министра правде за правосуђе Слободан Зец.

Министар Клокић је нагласио да је данашњи састанак од великог значаја из разлога што је Република Српска провођењем реформе регистрације пословања, као један од важних резултата формирала и Јединствени привредни регистар пословних субјеката, а који би требао постати дио Регионалног регистра.

Такође, разговарано је и о могућностима размјене искустава,  обзиром на добре праксе АПР-а Србије на регистрима које воде и начину примјене тих искустава у Српској како би АПИФ у будућности прерастао у Централни привредни регистар Републике Српске, а чему би требало да допринесе  потписивање Меморандума о разумијевању.

Директор Агенције за привредне регистре Србије рекао је да АПР Србије стоји на располагању Влади Српске и АПИФ-у са својим знањем и искуствима и нагласио да је покренут значајан пројекат, подржан од стране Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), на успостављању Платформе привредних регистара земаља региона у којем ће учествовати и Република Српска.

 

 

Актуелно

ОнлинеПодршка